Altındiş Dental Kayseri diş eti hastalıkları hakkında bilgilendiriyor. Diş eti hastalıkları dişleri dokularda meydana gelen iltihabi hastalıklardır. Diş kayıplarının en büyük sebeplerinden birisi diş eti hastalıklarıdır. Teşhisi çok kolay
olmakla birlikte en çok ihmal edilen hastalıkların başında gelir. İlk olarak diş eti iltihabı ile başlayan hastalık diş etlerinde kanama ve kızarıklık olarak belirti verir. Erken dönemde hastalar çok fazla rahatsızlık hissetmeyebilir. Tedavisi ihmal edilirse ilerleyerek diş eti ve dişleri destekleyen kemikte hastalık meydana gelir.
Diş eti hastalığının çeşitleri nelerdir ?
Gingivitis
Diş eti hastalığının başlangıç evresidir. Diş etlerinde kanama , kızarıklık ve şişlik görülür. Enfeksiyon diş eti ile sınırlıdır. Kemiğe henüz ulaşmamıştır.
Periodontitis
Gingivitis tedavi edilmediği takdirde dişleri çevreleyen alveol kemiğinde enfeksiyon başlar. Diş eti ve kemik arasında oluşan cep ( boşluk ) ile birlikte enfeksiyonun ilerlemesi daha da hızlanır. İlerleyen aşamalarda cebin derinleşerek alveol kemiğinin erimesiyle birlikte dişlerde sallanmalar meydana gelir.
Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir ?
- Diş etlerinde kanama
- Hassas diş etleri
- Diş etlerinde kızarıklık
- Diş etlerinde ödem ve şekil bozuklukları
- Kötü ağız kokusu
- Diş ve diş eti bağlantısının bozulması neticesinde dişetlerinin dişten kolay sıyrılması
- Diş etlerinde iltihabi akıntı
- Dişlerde sallanma
- Dişler arasında boşluklar oluşması
- Diş eti çekilmelerine bağlı olarak dişin uzun gözükmesi
- Özellikle yemek sonraları dişler arasında gıda sıkışması hissi
Diş eti hastalıklarının nedeni nedir ?
Dişeti hastalığı bakteriyel plak adı verilen renksiz ve yapışkan olan film tabakasından meydana gelir. Günlük ağız bakımı ile diş fırçalama ve ip kullanımıyla birlikte bu plak rahatlıkla dişlerden uzaklaştırılır. Etkili bir bakım yapılamaması durumunda bakteriyel diş plağı tartar adı verdiğimiz diş taşlarına dönüşür. Bu aşamadan sonra diş taşları fırçalamayla uzaklaştırılamaz ve dişeti hastalığı gelişmeye başlar. Dişlerin üzerine biriken taş zamanla kemiği eritir. Dişler sert kemik yerine yumuşak diş taşı ile desteklenmeye başlar. Kemik belli bir seviyeye kadar eridikten sonra dişler sallanır ve diş kaybı yaşanır.
Diş eti hastalığının tedavisi nedir ?
Diş eti hastalığın başlangıç tedavisi dişin ve diş köklerinin yüzeylerinden diş taşlarının ve bakteri plağının uzaklaştırılmasını içerir. Çoğunlukla başlangıç aşamasındaki hastalık bu işlem sonrasında bir hafta içerisinde iyi bir ağız bakımıyla birlikte tamamen iyileşmektedir. İlerlemiş dişeti hastalıklarında diş eti ameliyatı yapılarak kapsamlı tedavi gerçekleştirilir.
