Kanal tedavisi

kanal tedavisi nedir

Altındiş Dental Kayseri kanal tedavisi hakkında bilgilendiriyor. Kanal tedavisini anlayabilmek için dişin yapısıyla alakalı birtakım bilgilere ihtiyaç vardır. Diş 3 tabakadan meydana gelmektedir. En dış katman yani gözüken kısmı mine onun altında dentin adı verilen sert katman ve en alt tabakada ise pulpa adı verilen yumuşak bir doku bulunur. Pulpa dokusu içerisindeki kan damarları, sinirleri ve bağ dokusu sayesinde dişin beslenmesi ve gelişimine katkıda bulunur. Dişte meydana gelen çürüğün bu iki tabakayı geçerek pulpa dokusuna ulaşması ya da dişe gelen travma sonucu dişin pulpa dokusunun hasara uğraması sonucunda dişi ağızda tutabilmek adına uygulanan tedavidir.

Kanal tedavisi belirtileri nelerdir ?

  • Dişte meydana gelen çürükler tedavi edilmediği takdirde mine ve dentini aşarak pulpa dokusunu ulaşması sonucunda belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
  • Sebepsiz veya spontan ağrı ( Herhangi bir uyaran olmadan, yeme içme meydana gelmeden bile kendiliğinden başlayan ve ağrı kesici kullanmadan geçmeyen ağrı )
  • Sıcak ve soğuk uyaranlara karşı hassasiyet ve ağrı
  • Yeme içme sırasında ağrı
  • Dişte meydana gelen uzama hissi (ağzınızı kapattığınızda sadece o dişin temas ettiğini hissetmeniz)
  • Hasar görmüş diş etrafında kızarıklık
  • Dişin etrafında apse oluşumu ve akıntı gelmesi
  • Yüzün şişmesi
  • Bazen de dişinizde belirti olmasa bile rutin kontroller sırasında alınan panaromik ve periapikal radyografilerle diş kökünde enfeksiyon tespit edebilir.

Kanal tedavisi sebepleri nelerdir ?

  • Tedavi edilmemiş ya da tedavisinde geç kalınmış diş çürükleri
  • Daha önceden yapılmış olan derin bir dolgunu sızdırması sonucu yeniden çürümesi
  • Dişe zarar veren travma
  • Tedavi edilmemiş ve ilerlemiş dişeti hastalıkları
  • Bruksizm ( diş sıkma ve gıcırdatma )

Kanal tedavisi nasıl yapılır ?

1. aşama

Dişteki mevcut çürüğün tamamen temizlenir ya da enfeksiyona sebebiyet veren ve sızdırmazlığa yol açan eski dolgu kalıntılarının tamamen uzaklaştırılması gerekmektedir.

2. aşama

Dişin damarlarının bulunduğu kısıma ulaşılarak ve oradaki artıklarını temizlenir ve sonrasında kanal ağızları tespit edilir.

3. aşama

Özel aletler kullanarak ya da periapikal röntgenler yardımıyla kök pulpasını tamamen temizleyebilmek için kök boylarını uznluğunun ölçümü.

4. aşama

Kök kanallarının içinin tamamen temizlenmesi ve dezenfektan solüsyonlarla bolca yıkanması

5. aşama

Boşaltılan kök kanallarını ve kökün uç kısmını tamamen tıkama sağlayacak şekilde antibakteriyel bir materyalle doldurulması. Dişteki enfeksiyonun büyüklüğüne göre bu aşamada dişi doldurmak yerine içerisine ilaç yerleştirip geçici bir dolgu materyali ile dişi kapatarak bir sonraki seansta tedavi bitirilebilir.

6. aşama

Dişin dolgu ya da kaplama ile tamamlanması.

Hangi dişime kanal tedavisi gerekli

İlk olarak hekiminiz ağrınızın hangi dişten kaynaklandığını tespit edebilmek için detaylı ve dikkatli bir ağız içi muayene yapar. Daha sonra dişteki hasarın ve kökteki enfeksiyonun miktarını görebilmek için yardımcı teşhis yöntemlerine ( ağız içi röntgenler. sıcak soğuk testi ya da vitalite testi ) başvurularak ağrının kaynağının hangi dişten olduğunu, dişin tedavi olup olamayacağı hakkında size bilgi verilir.

Kanal tedavisi ne kadar sürer ?

Bildiğiniz üzere dişler 1 köklü, 2 köklü ya da 3 köklü olabilmektedir. Kök sayısı ve kanalların tıkalı ya da dar olmasından kaynaklı 30 dakika ile 60 dakika arasında değişebilmektir. Dişteki enfeksiyon durumuna göre dişinize geçici bir dolgu koyarak tedaviniz 2 seansta da gerçekleşebilir.

Kanal tedavisinde ağrı hissedermiyim ?

Hastalar açısından en çok endişe verici kısmı ağrı hissedip hissetmeyeceğidir. Kullanılan anestezik solüsyonlar e modern temizleme teknikleriyle birlikte genellikle hastalar işlem sırasında rahat olduklarını söylemektedirler. Tedaviden sonra ilk birkaç gün dişinizde hassasiyet hissedebilirsiniz. Dişteki enfeksiyon miktarına göre genellikle 1 hafta içerisinde bütün belirtiler geçmektedir.

Tedavi öncesi ne yapmalıyım ?

Doktorunuz reçete ettiği ilaç varsa eksiksiz ve düzenli bir şekilde kullanmalısınız. Tok bir şekilde randevunuza gidiniz. İşlemden sonra yemek yemenin dolguya ya da dişe herhangi bir zararı olmaz fakat yanağınız ve diliniz birkaç saat daha uyuşuk kalmaya devam edeceği için yemek yemekte zorlanabilirsiniz. Mümkünse uyuşukluk geçtikten sonra yerseniz yanağınızı ve dilinizi ısırmamış olursunuz.

Kanal tedavisinde başarı oranı nedir ?

İyi malzemeler kullanılarak ve dikkatli bir şekilde yapılmış kanal tedavisinde başarı oranı çok yüksektir. Nadiren de olsa dişin kökündeki enfeksiyonun büyüklüğü tedaviyi başarısız kılabilmektedir. Madde kaybı fazla olan dişlerde kök kanalları dar ya da tıkalı olan dişlerde başarı oranı azalmaktadır.

Kanal tedavili dişin bir daha çürüme ihtimali var mı ?

Ağızdaki mevcut dişlerimiz çürüyebileceği gibi kanal tedavili dişimizde yeterli ağız bakımının olmadığı durumlarda çürüyebilmektedir. Madde kaybı büyük olan yani geniş dolguya sahip kanal tedavili dişlerde dişlerin kırılmasını önlemek ve sızdırmazlığı ortadan aldırmak için kaplama yapmakta fayda vardır.

Kayseri kanal tedavisi fiyatları

Altındiş Dental Kayseri kanal tedavisi fiyatları kanal yapılacak dişe ve üzerine yapılacak restorasyona göre değişmektedir. Ön dişler tek köklü, küçük azılar genellikle iki köklü, büyük azılarda üç ya da dört köklü olabilmektedir. Türk Diş Hekimleri Birliğince tavsiye edilen kanal tedavisi fiyatları aşağıdaki gibidir. Kanal tedavisi olmak isteyen hastalarımız kliniğimize gelerek ücretsiz muayene olup tdb listesine göre indirimli fiyatlarımız öğrenebilirler

Tdb kanal tedavisi fiyatları

Kanal Tedavisi – Tek Kanal : 2425,00 tl

Kanal Tedavisi – Çift Kanal : 3645,00 tl

Kanal Tedavisi – Üç Kanal : 4495,00 tl

Tdb dolgu fiyatları

Kompozit dolgu tek yönlü: 1640 tl

Kompozit dolgu iki yönlü: 2055 tl

Kompozit dolgu üç yönlü: 2560 tl

RANDEVU İÇİN ARA